تامین دلیل چیست؟

تامین دلیل به معنی ثبت و حفظ کردن دلیل است. دلیل هر چیزی است که در جایگاه اثبات حق یا دفاع از دعوا یا برای طرح دعوی مورد استناد قرار گیرد. به فرآیند ثبت و حفظ دلیلی که احتمال از بین رفتن آن میرود، اعم از آن که سند رسمی یا شاهد و … باشد و بتواند مورد استناد قرار بگیرد، در عالم حقوق تامین دلیل گفته می شود. یکی از روش هایی که حقوق فرد خسارت دیده حفظ می گردد تامین دلیل می باشد بعنوان مثال خودرو خسارت دیده قبل از تعمیر خودرو با توجه به از بین رفتن آثار خسارت وارده در اثر تعمیر، برای ثبت و حفظ خسارات وارده به خودرو تقاضای تامین دلیل میدهد و کارشناس دادگستری خسارات وارده به خودرو را بموجب نظریه کارشناسی اعلام و خسارات وارده جهت استفاده در فرآیند مطالبه خسارت محفوظ می ماند. مطابق ماده ۱۴۹ قانون آیین دادرسی مدنی اگر فردی دلایلی در دسترس دارد ولی احتمال آن می رود که زائل شود میتواند درخواست تامین دلیل بدهد تا دلایل و مدارکش محفوظ بماند؛ همچنین در برخی اوقات به جهت از دسترس خارج شدن دلایل و مدارک مورد نظر مدعی ، فرد میتواند برای محفوظ ماندن دلایل مورد نظر خود ، تامین دلیل درخواست بکند. تامین دلیل موجب می شود که دلایل حفظ گردد. از آنجا که هدف از صدور قرار تامین دلیل در امنیت بودن دلایل می باشد بنابراین برای جلوگیری از مورد انکار قرار گرفتن توسط خوانده یا مفقود شدن آن ها صورت برداری و صورتجلسه ای تنظیم و ثبت می گردد. از ماده ۱۵۵ قانون آیین دادرسی مدنی متوجه می شویم که صرف تنظیم صورتجلسه تامین دلیل به معنی معتبر بودن دلایل نمی باشد. با تنظیم این صورتجلسه تنها دلایلی که ارائه شده است محفوظ می ماند و مرجع صالح صدور تامین دلیل باید در رابطه با معتبر بودن یا نبودن آن دلایل رسیدگی کرده و تصمیم اتخاذ بکند. در این صورت دلایلی که تامین شده است به معنی این نمی باشد که خوانده نتواند خلاف آن را اثبات بکند. بعنوان مثال چنانچه موضوع تامین دلیل سند عادی مبایعه نامه باشد در تامین دلیل به واقعی یا جعلی بودن مبایعه نامه رسیدگی نمی شود و حق ادعای جعل برای طرف مقابل باقی خواهد ماند.

تامین دلیل را می توان هر زمانی تقاضا نمود ولیکن معمولا درخواست تامین دلیل قبل از طرح دعوی به شورای حل اختلاف محل وقوع دلیل تقدیم می شود. ولی در برخی اوقات در ضمن دادرسی به تامین دلیل احتیاج پیدا میکنیم. لازم به ذکر است قانوناً گاهی تامین دلیل میتواند به صورت شفاهی باشد بنابراین لزوما نیازی به تنظیم دادخواست نیست، این مورد زمانی رخ میدهد که در جریان رسیدگی، فرد از دادگاه تقاضای تامین دلیل بکند در این شرایط مرجع صالح صدور تامین دلیل بدون ارائه دادخواست به تقاضای شخص ترتیب اثر میدهد(البته رویه عملی شوراهای حل اختلاف بدون طرح درخواست تامین دلیل در قالب دادخواست به درخواست رسیدگی نمی نمایند) . در صورتی که دادخواست تامین دلیل به دادگاه تقدیم نشود یا شرایط درخواست تامین دلیل که باید لحاظ شود رعایت نگردد، قرار رد دادخواست صادر می‌شود.

مواردی که هنگام تنظیم دادخواست باید رعایت بکنیم از قرار ذیل می باشد:
  • تهیه کردن برگه دادخواست از شورا حل اختلاف
  • دادخواست ها بر روی فرم چاپی باید باشد
  • به تعداد خواندگان (طرف های تامین دلیل‏ ) به اضافه یک نسخه باید دادخواست تنظیم شود.
  • در قسمت خواهان و خوانده باید مشخصات کامل و نشانی نوشته شود. بر اساس ماده ۱۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی برای تامین دلیل باید خوانده مشخص باشد مگر امکان معرفی خوانده وجود نداشته باشد که این امر را خواهان تامین دلیل باید ثابت بکند.
  • به تعداد خواندگان (طرف های تامین دلیل‏ ) به اضافه یک نسخه باید از اوراقی که قصد دارند به ان استناد بکنند فتوکپی گرفته شود. لازم به ذکرمی باشد برای این امر باید به بخش تطبیق اسناد شورای حل اختلاف مربوط و گواهی کردن برابری فتوکپی با اصل مراجعه شود.
  • در قسمت خواسته باید تامین دلیل را ذکر گردد.
  • در متن دادخواست باید علت ارائه دادخواست و درخواست جمع ‏آوری و تامین دلیل موجود از دادگاه را مطالبه کرد.

مستندات و مواد قانونی تامین دلیل

ماده ۱۴۹ ـ در مواردی که اشخاص ذی نفع احتمال دهند که در آینده استفاده از دلایل و مدارک دعوای آنان از قبیل تحقیق محلی و کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر تجاری یا استفاده از قرائن و امارات موجود در محل و یا دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگری است ، متعذر یامتعسر خواهد شد ، می توانند از دادگاه درخواست تامین آنها را بنمایند . مقصود از تامین در این موارد فقط ملاحظه و صورت برداری از اینگونه دلایل است .

ماده ۱۵۰ ـ درخواست این موضوع ممکن است درهنگام دادرسی و یا قبل از اقامه دعواباشد .

ماده ۱۵۱ ـ درخواست آن چه کتبی یا شفاهی باید حاوی نکات زیرباشد :

  1. مشخصات درخواست کننده و طرف او .
  2. موضوع دعوایی که برای اثبات آن درخواست تامین دلیل می شود .
  3. اوضاع و احوالی که موجب درخواست تامین دلیل شده است .

ماده ۱۵۲ ـ دادگاه طرف مقابل را برای تامین دلیل احضار می نماید ولی عدم حضور او مانع از آن نیست . در اموری که فوریت داشته باشد دادگاه بدون احضار طرف اقدام به این موضوع می نماید .

ماده ۱۵۳ ـ دادگاه می تواند آن را به دادرس علی البدل یا مدیر دفتر دادگاه ارجاع دهد . مگر در مواردی که فقط تامین دلیل مبنای حکم دادگاه قرار گیرد در این صورت قاضی صادرکننده رای باید شخصا اقدام نماید یا گزارش آن موجب وثوق دادگاه باشد .

ماده ۱۵۴ ـ درصورتی که تعیین طرف مقابل برای درخواست کننده آن ممکن نباشد ، درخواست آن بدون تعیین طرف پذیرفته وبه جریان گذاشته خواهدشد .

ماده ۱۵۵ ـ تامین دلیل برای حفظ آن است و تشخیص درجه ارزش آن در موارد استفاده ، با دادگاه می باشد.

نمونه دادخواست تامین دلیل خسارت وارده به آپارتمان :

دادخواست تامین دلیل خسارت وارده به آپارتمان : خواهان : آقای هادی . ک فرزند احمد
خوانده : آقای حسن . ف
خواسته : تامین دلیل خسارت وارده به خانه و اپارتمان
به موجب مستندات مذكور اينجانب مالك یک باب آپارتمان واقع در **** به پلاك ثبتي ** بخش ** شماره *** و در همسايگي خوانده مي‌باشم ، نظر به اينكه اقدامات خوانده در پلاك تحت مالكيت خودموجب بروز خسارت در ملك اينجانب شده است و خوانده حاضر به جبران خسارت وارده نمي‌باشد و از طرفي اينجانب در مقام جمع‌آوري دلايل حقانيت خويش مي‌باشم فلذا به منظور ثبت و حفظ آثار خسارت وارده و ارزيابي ميزان آن به استناد ماده ۱۴۹ قانون آئين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني صدور قرار تأمين دليل با جلب كارشناس رسمي دادگستري از محضر دادگاه محترم مورد استدعاست .

نمونه دادخواست تامین دلیل تخلیه ملک مورد اجاره، به علت اتمام موعد قرارداد با جلب نظر کارشناس

مشخصات خواهان: نام- نام خانوادگی- آدرس و شغل

مشخصات خوانده: نام- نام خانوادگی- آدرس و شغل

موضوع خواسته: تامین دلیل تخلیه ملک مورد اجاره، به علت اتمام موعد قرارداد با جلب نظر کارشناس

دلایل و منضمات: اجاره نامه – اظهارنامه

با سلام و احترام

ریاست محترم شورای حل اختلاف، احتراما، به استحضار می رساند، اینجانب…….. فرزند……. به کد ملی ……. مستاجر ملک مسکونی، به آدرس ….. بوده و در مورخ …/…./….. برای مدت یک سال، یعنی تا …./…./….. ملک خوانده محترم را اجاره کردم. اکنون، به موجب قرارداد اجاره، موعد قرارداد بنده، تمام شده، لکن ایشان، از تحویل ملک خود، خودداری می ورزند.

لذا به موجب ثبت این دادخواست، تقاضای تامین دلیل، در خصوص تخلیه ملک و تحویل قفل و کلیدهای مربوط به ساختمان خوانده محترم، از آن مرجع، مستدعی است.

 

تامین دلیل چیست؟ | شرح کامل به همراه نمونه درخواست + مستندات قانونی و نمونه قرار و نظریه کارشناسی

تامین دلیل چیست؟ | شرح کامل به همراه نمونه درخواست + مستندات قانونی و نمونه قرار و نظریه کارشناسی

تامین دلیل چیست؟ | شرح کامل به همراه نمونه درخواست + مستندات قانونی و نمونه قرار و نظریه کارشناسی

مشاوره فوری با وکیل