اصلاح شناسنامه

یکی از سازمان های دولتی کشور (سازمان ثبت احوال) است که این سازمان وظیفه به ثبت رساندن اطلاعات ثبتی مربوط به احوال شخصیه اساسی از قبیل زاد و ولد و مرگ ومیر و ازدواج و ایضا صدرور مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی را بر عهده دارد. و لذا به اینگونه اسناد که مرتبط با هویت و احوال شخصیه شخص می باشد و توسط سازمان ثبت احوال صادر میگردد را اسناد ثبت احوال می نامند.

شناسنامه یا سجل اولین و مهمترین سند هویتی در کشورهای مختلف از جمله کشور ایران است و همانطور که بیان گردید یکی از وظایف سازمان ثبت احوال این امر است که برای هر شهروند ایرانی که متولد می شود شناسنامه صادر کند.

شناسنامه یا سجل احوال به عنوان یکی از اسناد هویتی در برگیرنده اطلاعات هویتی شخصی شخص از جمله شماره شناسنامه و شماره ملی نام و نام خانوادگی ، نام پدر و مادر ، تاریخ و محل تولد ، نام همسر و فرزندان ، تاریخ وفات و غیره می باشد که از طریق این اطلاعات هویت هر شخص از دیگران تمیز داده می شود.

اصلاح شناسنامه

به محض تولد هر شخص و با ارائه گواهی تولد و تعیین نام و ثبت اطلاعات هویتی در اداره ثبت احوال شناسنامه به عنوان اولین سند هویتی با درخواست پدر طفل بدنیا آمده در سازمان ثبت احوال صادر و تحویل می گردد در اصل با صدور این سند شخص از همان کودکی دارای هویت حقوقی ، اهلیت تمتع و حقوق اجتماعی می گردد و تحت عنوان یک شخصت حقیقی و بعنوان یک شهروند تلقی می شود و می تواند از تمامی حقوق مادی و معنوی یک شخص حقیقی بهره مند گردد و با فوت این شخص و ابطال اسناد هویتی از جمله شناسنامه هویت وی به عنوان یک شخص زنده به طور کامل از بین می رود و حقوق و اموال وی بموجب طرق پیش بینی شده قانونی تحث عناوینی از جمله ارث و وصیت به سایرین واگذار می گردد .اشخاص فاقد شناسنامه فاقد هویت محسوب میگردند و لذا هیچگونه حق و حقوقی به این اشخاص تعلق نمیگیرد.

اصلاح شناسنامه

به استناد دلایل ذکر شده مبنی بر اهمیت فوق العاده اسناد هویتی و سایر احوال شخصیه مقرراتی تحت عنوان قانون ثبت احوال مصوب 1363 و مشتمل بر 46 ماده ی قانونی از سوی قانونگذار به تصویب رسیده است. از جمله مقررات تصریح شده در این قانون این است که انجام هرگونه تغییر در شناسنامه یا سایر اسناد ثبت احوال بموجب و در چهار چوب قوانین مربوطه باید صورت پذیرد و هرگونه تغییر خودسرانه و خارج از چهارچوب قانون در این سند هویتی تحت عنوان جعل سند رسمی جرم انگاری شده و برای جاعل مجازات تعیین می گردد همچنین استفاده از سند جعلی نیز در صورت علم به جعلی بودن سند ، مجازات علیحده دارد از این رو وکیل متخصص ثبت احوال با تسلط کامل بر قوانین و رویه حاکم با ارایه اطلاعات در خصوص قوانین ومقررات ویژه این سند و ارائه ی راهکار های و طُرق قانونی تعیین شده در راستای اعمال تغییرات و سایر امور مورد نیاز را به سهولت در اختیار اشخاص قرار می دهد.
همچنین در صورت نیاز سامانه وکیل یاب با شناخت جامع نسبت به تخصص و سابقه عملکرد در موارد مشابه و سایر توانایی های وکلا اقدام به معرفی وکیل متخصص در زمینه ثبت احوال به اشخاص نیازمند وکیل می نماید .
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و تشریح خدماتی که در زمینه ثبت احوال ارایه می گردد . تا پایان این مقاله با ما همراه باشید
همانگونه که بیان شد با ثبت نام شخص در دفتر ثبت احوال این فرآیند دارای آثار حقوقی از جمله اهلیت تمتع می باشد.یکی از این حقوق حق شخص بر نام خود می باشد که در دسته حقوق غیر مالی و مربوط به شخصیت است و نمی تواند موضوع معامله واقع شود به عبارت دیگر کسی نمی تواند نام خویش را به دیگری بفروشد.تمامی امور مربوط به ثبت احوال و انجام مراحل قانونی آن من جمله تغییر نام یا نام خانوادگی . اصلاح تاریخ یا محل تولد در شناسنامه . حذف نام همسر از شناسنامه و سایر موارد متعدد دیگر مربوط به ثبت احوال به سهولت توسط وکلای متخصص ثبت احوال انجام می شود.

انجام امور ثبت احوال و موارد مربوط به آن

تغییر نام و نام خانوادگی و تاریخ و محل تولد فرایندی است که اشخاص و حتی وکلا عموما بدلیل عدم اطلاعات و دانش تخصصی لازم موفق به انجام آن نمی شوند . بسته به نوع تغییر مورد نظر مرجع درخواست متفاوت می باشد و برای تغییر نام و نام خانوادگی بعضا باید از طریق دستور دادگستری اقدام کرد.
بعنوان مثال همانگونه که شنیده اید انتخاب و ثبت نامهای خارجی در ثبت احوال ممنوع است و اینگونه محدودیت ها راه حل های پیچیده و تخصصی دارد بعنوان مثال اشخاصی که دو تابعیتی هستند و در شناسنامه خارجی  نامی غیر فارسی یا لاتین دارند و قصد گرفتن شناسنامه ایرانی به همان نام را دارند به مشکل بر می خورند.
در اینگونه موارد و سایر موارد مشابه شخص باید از طریق تقدیم دادخواست به دادگستری محل تنظیم سند نسبت به تغییر نام خود در شناسنامه اقدام نمایید.
چراکه انتخاب اسامی لاتین از نظر قوانین ثبت احوال ممنوع بوده و نمی توان بدون اخذ رای دادگاه از طریق ثبت احوال اسامی غیر فارسی و غیر عربی را در شناسنامه ثبت کرد.

سوالات متداول دعاوی ثبت احوال

جهت تغییر نام و یا نام خانوادگی چه شرایطی لازم است؟

تغییر نام و نام خانوادگی ‏به چه صورتی انجام می پذیرد؟

داشتن یک نام و نام خانوادگی مناسب حق هر شخص است ولی در بعضی مواقع اشخاص بدلیل نامتناسب بودن نام یا مشکلات دیگری که نام شخص برای وی ایجاد نموده است. تمایل به تغییر اسم کوچک یا نام خانوادگی خود دارند.
بر اساس قانون ثبت احوال ‏انتخاب نام هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می شود و همچنین ‏انتخاب نام های زننده و مستهجن یا نام هایی که با جنسیت تناسب ندارد ‏ممنوع است. ‏
در هر صورت شخصی که نام خود را نامتناسب می داند، پس از رسیدن به سن قانونی می تواند درخواست تغییر نام خود را بدهد.
مطابق قانون خود اشخاصی صرفا زمانی می توانند درخواست تغییر نام خود را بدهند که ‏‏18 سال به بالا داشته باشند. ولیکن پدر یا جدپدری اشخاص زیر 18 سال نیز می توانند به ولایت از این اشخاص این ‏درخواست را مطرح نمایند. ‏

اصلاح شناسنامه

مدارکی که شخص باید برای تغییر نام ارائه نماید.

اصل شناسنامه و دو سری کپی از تمام صفحات ‏آن به انضمام درخواست کتبی
ابتدا جهت تغییر نام باید به ادارات ثبت احوال محل تنظیم سند مراجعه نمود. و از آنجایی که تغییر ‏نام باید در هیأت حل اختلاف اداره ثبت احوال مطرح شود و این هیأت بر اساس قوانین و مقررات در این خصوص تصمیم گیری می نماید.
به وضوح مشخص است که موافقت با ‏تغییر نام منوط به ارایه دلایل مناسب که منجر به جلب نظر و صدور رأی هیأت مزبور می باشد. ‏
اگر رای هیأت مبنی بر موافقت با تغییر نام باشد، این موضوع به متقاضی ‏ابلاغ می شود و شخص به استناد رای هیأت می تواند نسبت به درخواست تعویض شناسنامه خود و اخذ شناسنامه با نام جدید اقدام نماید. ‏
همچنین در مواردی که هیأت حل اختلاف مخالف تغییر نام باشد. شخص متقاضی پس از ‏ابلاغ رأی هیأت می تواند نسبت به آن در مرجع صلاحیت دار شکایت نماید تا در ‏این خصوص تصمیم بگیرد. ‏به طور قطع داشتن وکیل متخصص ثبت احوال یا حداقل دسترسی به اطلاعات و دانش تخصصی از طریق اخذ مشاوره از وکیل متخصص به طور شگفت انگیزی احتمال موفقیت شما را بالا می برد.

در چه مواردی می توان درخواست تغییر نام خانوادگی را داد.

1-اگر نام خانوادگی بیش از دو کلمه یا بیش از یک کلمه و یک ‏حرف باشد. از قبیل حسن زاده میر موسوی، پورقنواتی

2-‏اگر نام خانوادگی از واژه های نامتناسب و مستهجن ترکیب ‏شده باشد. مانند گداییان یا کلبعلی یا مرده شور

3-‏اگر نام خانوادگی از واژه های خارجی باشد از قبیل ظریف ‏اف. ‏کروز

‏4-اگرنام خانوادگی مغایر ارز شهای اسلامی باشد. ‏کافریان.یزیدیان.اموی

‏5-اگر نام خانوادگی از اسامی محل باشد. ‏از قبیل قلعه مرغی یا تور قوز آباد

‏6-اگر نام خانوادگی از القاب و اسامی علمی و کشوری و ‏لشکری باشد از قبیل سروان یا دهیار یا دکتر

اصلاح شناسنامه

شایان ذکر است که استفاده از نام خانوادگی شوهر برای زن تا زمانی که در قید زوجیت ‏می باشد منوط به اجازه ی شوهر مانعی ندارد. ‏
شخص متقاضی باید با مدارک خواسته شده را به انضمام درخواست کتبی حاوی دلایل قطعی و موجه قانونی جهت طرح در هیأت ، به اداره ثبت احوال تحویل نماید . و منتظر تصمیم هیأت حل اختلاف اداره ثبت ‏احوال بماند. تصمیم هیأت توسط اداره ثبت احوال به متقاضی ابلاغ می شود.
در صورت موافقت هیأت با تغییر نام خانوادگی ، شخص متقاضی ‏باید درخواست کتبی خویش مبنی بر اجرای تغییر نام خانوادگی خود و صدور شناسنامه جدید را به اداره ثبت احوال بدهد تا نسبت ‏به ثبت تغییر نام خانوادگی و صدور شناسنامه جدید با نام خانوادگی جدید اقدام گردد. ‏

نکته قابل توجه این است که شخص پس از تغییر نام خانوادگی اش باید تمامی مدارک خود را ‏نیز بر اساس نام خانوادگی جدید خویش اصلاح نماید، که امری زمان بر و دشوار است و برخی مدارک قابل تغییر نیست و تا سالیان سال درگیری هایی را از این بابت خواهد داشت.

نکته قابل تامل دیگر این است که این تغییر در صفحه توضیحات شناسنامه درج میگردد.

اصلاح شناسنامه

‏حذف نام همسر از شناسنامه
یکی دیگر از خدمات ثبت احوالی حذف نام همسر از شناسنامه است.
عموما ‏بعد از طلاق اشخاص تمایلی به باقی ماندن نام همسر سابق خود در ‏شناسنامه خویش ندارند و به همین دلیل با مراجعه به وکلای متخصص ثبت احوال درخواست حذف کردن این نام از شناسنامه خود ‏را دارند . ‏اگر زوجین قبل از نزدیکی طلاق گرفته باشند، زن به استناد بکارت می تواند از طریق حکم دادگاه به اداره ثبت احوال مراجعه نماید و ‏حذف نام همسر از شناسنامه و صدور شناسنامه المثنی بدون درج نام همسر سابق را بنماید . در این حالت مرد نیز به همین طریق می ‏تواند نسبت به حذف نام همسر سابق از شناسنامه خود اقدام نماید.
البته حذف نام همسر پیشین منوط بر این ‏است که نام همسر دوم در شناسنامه او درج شده باشد و در واقع همسر ‏جدید از وجود همسر قبل مطلع می شود. ‏به عبارت دیگر در المثنی شناسنامه مرد یا زن آخرین نکاح و طلاق ‏منعکس خواهد شد. وکلای متخصص ثبت احوال در این موارد راه حل هایی برای انجام موضوعات به شیوه ای دیگر را نیز پیشنهاد می دهند که می توانید از طریق مشاوره یا اعطای وکالت از قیود مذکور فوق الذکر عبور نمایید.

همانگونه که بیان شد ازدواج و طلاق غیرمدخوله در شناسنامه جدید المثنی درج ‏نمی گردد. پرسشی که پیش می آید این است که منظور از ازدواج ‏غیرمدخوله تنها ازدواج دوشیزه است یا اگر شخص قبلاً ازدواج کرده باشد و باکره ‏نباشد و پس از ازدواج بدون نزدیکی طلاق بگیرد نیز مشمول این موضوع است؟

این موضوع اختلافی است و رویه واحدی در این خصوص وجود ندارد ولیکن رویه غالب مبنی بر این است که در صورتی که زوجین در این موضوع که بین آن ها نزدیکی واقع نشده ‏اتفاق نظر داشته باشند و دلیلی نیز بر خلاف آن موجود نباشد . زوجه را غیرمدخوله محسوب می نمایند و زوجین می توانند صدور شناسنامه المثنی بدون درج ازدواج سابق و طلاق خود را درخواست نمایند ولیکن در هر صورت ممکن است دادگاه این موضوع را نپذیرد. ‏
از این رو وکیل متخصص ثبت احوال با تسلط کامل بر قوانین و رویه حاکم با ارایه اطلاعات در خصوص قوانین ومقررات حاکم و ارائه ی راهکار های و طُرق قانونی تعیین شده در راستای اعمال تغییرات و سایر امور مورد نیاز را به سهولت در اختیار اشخاص قرار می دهد.
همچنین در صورت نیاز به وکیل نیز سامانه وکیل یاب با شناخت جامع نسبت به تخصص و سابقه عملکرد در موارد مشابه و سایر توانایی های وکلا اقدام به معرفی وکیل متخصص در زمینه ثبت احوال به اشخاص نیازمند وکیل می نماید .

قبل از هر اقدامی با ما مشورت کنید..

اصلاح شناسنامه

مشاوره فوری با وکیل